Cultura popular

Caramelles

Cançons tradicionals catalanes

Els “caramellaries” són grups d’infants o d’adults que surten a cantar per les cases i places del poble acompanyats per un acordió. Es celebra el diumenge de Pasqua a Tragó, Nuncarga i Peramola.

Ranxo de Carnaval

El dimarts de carnaval és un dia festiu al municipi

Es celebra el dimarts de Carnaval. Aquell dia el jovent amb ajuda dels caçadors i gent del poble preparen un dinar popular a la plaça. El menú inclou escudella barrejada, botifarra blanca i negra, patates escalivades i senglar guisat, i de postres taronja. Tota la gent del poble porta les taules i cadires a la plaça i es fa un dinar de germanor. Després hi ha un sorteig que permet recollir diners al jovent. Antigament es posaven un parell de xais i gallines al mig de la plaça i es sortejaven i els grallers i geganters treien els gegants al carrer i els feien ballar una estona.

Els "esquellots" i el carnestoltes

Amb una corda i llaunes o ampolles de plàstic reciclades es construeixen els "esquellots"

La setmana abans de carnaval els nens i les nenes del municipi construeixen els “esquellots” amb una corda i llaures o ampolles de plàstic reciclades que fan soroll pels carrers del poble quan els infants passen corrent. Cada dia de la setmana, al vespre surten del safareig i recorren els carrers del casc antic i acaben el recorregut a la plaça on fan un gran rebombori.

El diumenge de carnaval a la tarda els infants es disfressen i passen per tot el poble de Peramola recitant un vers porta a porta. També porten un infant disfressat de carnestoltes amb un carretó. La gent els hi dona diners i dolços per a fer un sopar o una sortida tots junts.

El senyor carnestoltes és un senyor que no fa pagar cap mena de contribució ni d’interessos, si no una bona fartanada el dia del seu sant.

Guardada en un bot abat cansalada i ous fregits fan perdre la vista als marits si no porta corbata vermella és que no vé de gironella, si algo li voleu donar, molt que us ho agrairà encara que no pugui parlar.

Nit del carro

El jovent del poble "pot fer el que vulgui"

Festa d’origen remot. La celebrem el dia 24 de Desembre després de la missa del gall.  El jovent del poble va a buscar llenya pels boscos, fa una foguera a la plaça del poble i, els que no són generosos (obsequiant al jovent amb menjar i begudes), pateixen alguna dolenteria per part seva.

Pessebre vivent

Peramola es converteix en un enorme escenari

Amb l’arribada del desembre i de l’època nadalenca, el municipi de Peramola, es converteix en un enorme escenari on es representa un gran pessebre vivent. L’entorn on es desenvolupa, el nucli antic de la població, és un espai únic que recrea els diversos passatges del naixement de Jesús.

Aquesta representació, que s’organitza des del 2008, es fa únicament un dia durant les vacances de Nadal, a partir de les 19.00 hores.

En aquest cas, es tracta de fer un recorregut per les diferents escenes estàtiques que s’instal·len en els diversos carrerons del poble, acompanyats de la música que ressona pels diferents àmbits. L’entrada inclou entrepà i beguda.

Festa dels jubilats

Acte institucional per valorar a la gent gran del municipi

Entre octubre i novembre de cada any se celebra un acte dedicat als jubilats del municipi. Les activitats d’aquest dia comencen amb una missa a la parròquia sant Miquel de Peramola, a continuació es fa un dinar de germanor al restaurant del poble que finalitza amb un espectacle.

Festes majors

Espectacles al carrer, activitats i ball

Peramola, penúltim cap de setmana d’agost. (programa d’actes)
Tragó, cap de setmana amb el diumenge més proper al 9 d’agost. (programa d’actes)
Nuncarga, segon cap de setmana de setembre.
Cortiuda, primer cap de setmana de setembre.

Aplec de Castell-Llebre

Es celebra el diumenge més proper al dia 25 d’abril, Sant Marc. L’acte és una misa i un dinar popular on cadascú fa una petita foguera i prepara el seu àpat que per lo general és carn a la brasa i/o paella.  Al finalitzar la Missa es reparteix el pa beneït.

Nit de Reis

Una nit màgica

Sa majestats els reis d’Orient arriben a Peramola per donar en mà els regals als nens i nenes que s’han portat bé. Es celebra el vespre del 5 de gener.

Premi literari Guillem de Belibasta

Narrativa breu d’aventures

L’ Associació Festiva i Cultural de Tragó i Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya organitzen, juntament amb la col·laboració d’altres entitats.

Més informació