Peramola

Cap de municipi

El poble conserva restes de l’encant medieval presents en la seva muralla, les arcades de les estretes cases, finestres de pedra i en la seva estructura i organització circular.

L’església parroquial de Sant Miquel, d’origen romànic, es troba a la Plaça Josep Roca, que està rodejada d’un conjunt d’edificacions antigues de la bella arquitectura, presentant un encant especial i pintoresc al lloc, augmentat pel refrescant bany de les carpes que mandroses es mouen per les aigües de la bassa.

Poble d’aigua, a Peramola podeu gaudir d’un agradable passeig pel Camí de les Fonts, anar d’excursió fins al saltant d’aigua del Clot de la Font Viva o bé omplir les vostres cantimplores de les fonts de dins de la Vila.

Tragó

Entre dos valls

La tradició verbal atribueix el naixement de Tragó a l’assentament d’un grup de gent que prové d’un altre lloc homònim: el Tragó que centúries enrere s’aixeca a la serra d’Ares.

A Tragó, hi ha tres carrers que miren cap al riu Segre, el més distintiu podríem dir que és el Carrer del Forn. Podem visitar dues places, la Plaça d’Estudi i la plaça del Vall, on s’hi celebren totes les activitats del poble i el certamen  literari Guillem de Belivasta (darrer Càtar que va pernoctar a Tragó).

Les rodalies de Tragó son unes extenses planes  agrícoles que porten a bonics espais que ens permeten descobrir bonics boscos de la ribera del Riu Segre mentre fem una ruta  de poca dificultat a peu o en bicicleta.

Nuncarga

El llogaret

Emplaçat a la part meridional del terme, a l’esquerra del Torrent Salat, hi ha el llogaret de Nuncarga. La minúscula pinya que forma el nucli urbà actual es documenta l’any 1640.

El nucli (format per un conjunt de cases de pagés i granges) està situat al peu de totes les muntanyes que componen el terme municipal de Peramola. És un mirador perfecte per contemplar l’esplendor del pantà de Rialb. Nuncarga i Tragó comparteixen la parròquia de Santa Llúcia que és bé d’interès Local.

Cortiuda

En mig de la natura

A mig camí, abans d’arribar a Cortiuda, podem contemplar el massís rocós on es troben les restes de Sant Salvador, ermita romànica pròxima a la masia de Montlleví.

Arribats al llogaret, a un centenar de metres de les cases del poble, sota un esperó rocós trobem l’església de Sant Martí, petit exemplar romànic, molt reformat, amb capelles laterals.

A Cortiuda també hi trobem fortes evidències d’enterraments prehistòrics:el dolmen anomenat la Pedra dels Tres Senyors. Aquest megàlit fa de fita i trenca entre els termes de la Baronia de Rialb, Peramola i Gabarra. Les seves restes es troben al Museu Diocesà de Solsona (com totes les restes prehistòriques trobades al municipi)

Castell-llebre

Enclavada en una fortalesa

Orgullosament enclavat sobre les restes de la fortalesa del mateix nom, en un lloc privilegiat que domina sobre la ribera del Segre, trobem l’església de Castell-llebre. Una construcció originalment romànica, com el campanar, amb categoria de parròquia fins l’any 1904, data en que passa a dependre, com a santuari, de la parroquial de Peramola.

Una de les caminades més amanoses de fer des de Peramola és anar fins a l’ermita de Castell-llebre. Durant el camí podem gaudir als nostres peus d’una ampla i llarga llenca de terres de conreu majoritàriament de secà, que baixen fina a tocar el fons de la vall, just a la ratlla del Segre.

Aquesta zona del municipi prepirinenc conserva l’encant de la seva època prehistòrica als seus boscos i avencs on s’hi poden trobar nombrosos jaciments: com la Roca dels Moros (Patrimoni Nacional de la UNESCO).